Cinque Terre - Drumul îndrăgostiţilor

:no translation

Ziua 1: Bucuresti- Bergamo- Riomaggiore/ Monterosso al Mare

Nu trebuie sa mergi la capatul lumii ca sa te simti acolo. Nu trebuie sa cauti o insula pustie ca sa ai intimitate. Nu trebuie sa fabrici nimic pentru a– ti asigura un decor romantic. Cinque Terre are toate aceste atribute.

Tocmai de aceea ne ducem pe faleza, de cum am ajuns in Riomaggiore/ Monterosso al Mare. Mergem sa ne convingem. Doi pasi nerabdatori ne sunt de ajuns sa ne edifice. Stam pe promotoriu, pe faleza inalta. In fata este marea fara de sfarsit, briza sarata ne improspateaza si purifica aerul inspirat. Valurile lovesc si sapa, neistovite, faleza inalta. In spate, casele multicolore, inghesuite, sunt cocotate, una peste alta, pe deal. Privim din nou marea si ne napadeste un sentiment nou, de exploratori care au ajuns la capatul pamantului.

Obositi de emotii aprindem lumanarile pe masa si spalam colbul drumului cu un pahar de limoncino. Fundalul muzical este asigurat de o trupa de broaste, talente locale.

Ziua 2: Cinque Terre

:no translation

Ziua 3: Portofino

Daca este sa ne luam dupa Byron, Portofino este un paradis pe pamant. Incercam noi senzatii, vrem sa descoperim tarmul la pas. La pas de vasla pentru ca ne imbarcam pe vapor. Vegetatia de maquis mediteraneeana, case vopsite in culori puternice, aliniate, lipite de peretii stancosi ca magnetii de frigider, completeaza vocatia de ultimul pamant.

Aruncam ancora la Rapallo dar incepem desfatarea romantica in Portofino, conform planului. Punta di diamante di Levante Liguri nu isi dezminte renumele de destinatie rafinata. Fortareata medievala, Castello Brown, face umbra yachturilor din golf, aliniate ca la parada. Faro di Punta di Portofino ne arata capatul lumii. Privim spre Monte di Portofino ce gazduieste siruri de case aliniate in trepte, galbene, rosii, portocalii, la Santa Margherita. Dam un ocol promotoriului, pe mare, pana la abatia San Fruttuoso di Capodimonte, acolo din sec X- XI. Rada stancoasa a fost si cuib de pirati. Ne relaxam, finalmente, in Rapallo, pe faleza Vittorio Veneto. Lungomare. Cum suna! Aici gravitam intre Evul mediu si contemporaneitate. Porti de ardezie ne tenteaza sa urcam pe scari abrupte. Ne pastram pentru un ton pregatit in sare cu sos dulce- acrisor. Un amurg de seara binemeritat ne insoteste intre Antico Castello sul Mare si Parco comunale. Retragere fara torte cu trenul. Coasta este presarata cu insule de lumina, amurgul este de neuitat.

Ziua 4: Riomaggiore/ Monterosso al Mare- Cluj

Parasim acest loc aproape rupt de restul lumii. Am testat gusturile romantice ale secolului XIX, am pasit in pitorescul comunitatilor pescaresti, am simtit simplitatea calugarilor, am admirat maretia si salbaticia falezelor. Plimbarile romantice pe faleze ne-au implinit sufletul. Am fost la capatul lumii, la un altfel de capat.