Berlinul de dincolo de zid

:no translation

Ziua 1: Bucuresti/ Cluj - Berlin

Cand spui Berlin iti vine in minte, prima data, sobrietatea prusaca, Bismarck, Reich-ul nazist, apoi altele in negru si gri. Te gandesti la DDR si zambesti instinctiv vazand un Trabantzel. Te uiti prin lentile Zeiss si esti uimit privind ansamblul de balet de la Friedrichstadt Palast. Mai sa fie, apar alte culori! Dar cand Deutsches Symphonie Orchester te invita la un concert zici ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap.

Si uite asa descoperim partea romantica a Berlinului. Mergem si sigur mai putem adauga si alte pagini interesante, putina carne langa os.

In seara asta nu mai apucam sa facem mare lucru. Iesim in jurul hotelului pentru un ‘sprehelit’. Hai sa sacrificam un bratwurst cu varza, acompaniat de bere la kil sau metru. Prost!

Ziua 2: Berlin

:no translation

Ziua 3: Postdam

Dupa Louis XIV tot regele si imparatul din Europa si-a dorit cate un Versailles. Si prusacii au unul, la Postdam, Sans Souci, fara grija. Locuinta de vara a lui Frederick II are toata recuzita: gradini, cascade, palat garnisit cu de toate pentru luat ochii si gandurile, tzoale si mobile, tablouri si portelanuri de Meissen, cristaluri si cristale numite diamante, safire, etc. Nu poti decat sa oftezi, sa fii tentat sa atingi, sa mai faci o tura, in muzeu si afara, in gradini. Nu plecam decat dati afara. In spatele nostru se inchid portile.

Vadit marcati ne retragem, cu torte, spre KaDeWe, mall- ul Kaufhaus des Westens, loc de pierzanie de bani. Sigur mai gasim un bilet last minute la Friedrichstadt Palast, cea mai mare scena din lume, unica, multinationala, multiculturala. Gata! Ne stingem langa un doner, paine cu miel si salata, intr- o berarie traditionala, Brauhaus.

Ziua 4: Berlin- Bucuresti/ Cluj

Oare in ce parte sa fugim? Inchidem ochii, punem degetul pe harta si Alexanderplatz Bahnhof se arata. Avem de- a face cu un adevarat palat multifunctional, demn de un tur ghidat. Dam in Alexanderplatz, dedicata vizitei tarului Alexandru, monument arhitectonic socialist. Ne avantam in Berliner Fernsehturm, la 204 m, pentru o tura panoramica de 30 minute. Ne face cu ochiul Galeria Kaufhof din piata. Daca rezistam tentatiei mai putem trage o fuga in Museuminsel, inconjurata de raul Spree. Oare in Altes sa intram? Sa vedem bustul lui Nefertiti la Neues Museum sau Poarta zeitei Ishtar la Pergamon? Unde sa mai incapa Gemaldegalerie, cu mii de picturi de Ev Mediu?

Lista pregatita nu este bifata nici pe jumatate. Nu am pus piciorul in Schloss Charlottenburg, nu am vazut caramida la Schloss Bellvue, nu ne-am pierdut in Memorialul Holocaustului cu cele 2711 blocuri de piatra. Hotarat lucru, vom cauta un nou bilet de concert. Cu aceasta noua ocazie vom vizita cealalta jumatate de Berlin.