Friuli - Degustare de vin

:no translation

Ziua 1: Cluj – Napoca – Friuli

Cum poti ajunge in sanul lui Avraam fara sa fie aglomeratie? Oare poti gasi o oaza de liniste si desfatare fara sa mergi pana la capatul lumii?
Este uimitor cat de usor trecem pe langa locuri care indeplinesc aceste cerinte. De data asta nu ne lasam orbiti de Carinthia austriaca sau de Venetia si facem o oprire in regiunea Friuli, intre cele doua. Suntem convinsi ca, aici, vom regasi trasaturile celor doua tentatii, dar si ceva mai mult, influenta slava.
Oceanul de plantatii de vita de vie incadraza perfect multimea de albergo, wiengut si agriturismo, satele si oraselele patriarhale. Ne indreptam, la nord de Trieste, spre Cormons. Cu gps- ul in functiune ne orientam pentru a ajunge la pomul laudat, in mijlocul viei, la Picech. Ajunsi la locul cu pricina inspiram adanc. Sinapsele ne sunt scurtcircuitate, simturile explodeaza. Estimam o dimensiune si ne lasam prada festivalului de mancare, ce va incepe. Punem punct zilei de azi, cu o sticla de Fruliano, alb.

Ziua 2: Friuli – Branza

Deschidem ochii si vedem via. Azi lucrurile arata si mai bine. Pitorescul locului, traditia ingemanata cu natura, fac sa te surprinda designul modern si functional al cladirilor. Incepem cu dreptul in fata unui mic dejun echilibrat, variat. Am banuit dar acum avem o revelatie: tot ce ni se ofera este facut in casa. Ne extragem cu greu din acest paradis din mijlocul campului.
Iesim la o plimbare, la Azienda Agricola Zoff, locul cu branza cautat. Ne racorim cu un iaurt, sigur natural. Dam o tura acareturilor. Vacile, proprietate privata si particulara, stiu sa pozeze, aliniate. Tehnica moderna prelucreaza retete de demult.
Ne incumetam, doua vii si o vale mai incolo, sa vizitam oraselul fortareata Palmanova. Impresioneaza configuratia octogonala a zidurilor, viata in 4 cercuri si 18 spite. Ne retragem din civilizatie spre locsorul nostru. Terasa ne asteapta. Rabdam cu stoicism presiunea culturii bucatariei italiene. Panorama grandioasa care ni se ofera ne imbie spre o carafa cu Grappa Friuliana. Salute!

Ziua 3: Friuli – Prosciutto

Iesim pe balconul camerei. Nu se poate mai bine, greu este sa traiesti si in Rai. Si asta este o meserie. Admiram, din nou, curatenia eleganta, grija pentru detalii rafinate. Ne infruptam, a cata oara, in deliciile locale.
Localitatile sunt la mici distante. Incepem cu Gorizia, Gorizia italiana. Suntem gard in gard cu Nova Gorica si Sempeter pri Gorici, din Slovenia. Granita trece prin gradinile oamenilor. Castello di Gorizia ne atrage interesul.
Noi avem si alte interese pentru ziua de azi: Lorenzo d’ Osvaldo. Pe nerasuflate ne tratam cu prosciutto crudo. Continuam tacticosi cu alte si alte feluri, taiate direct de pe carnea din cuiele afumatorii. Ne sacrificam intr-o osteria pentru a verifica chintesenta bucatariilor austriece, slovene si italiene. Rezistam cu greu dar incercam si un vin Terrano. Papilele gustative sunt in totala placere.

Ziua 4: Friuli – Cluj – Napoca

Nu facem decat miscari lente, ca la reluari de faza, doar, doar, mai amanam plecarea. Impachetam cu grija mostrele din bunatatile intalnite si gustate aici. Am beneficiat de o experienta fara egal. Trebuie sa ducem dovezi din Rai…