Paris ... je t'aime, toujours

:no translation

Ziua 1: Cluj- Beauvais- Paris

Sa incerci sa fii metodic si sa planifici o escapada aniversara la Paris este un esec total inca din start. Nimeni din cei care au fost atrasi, au venit sau au navalit la si in Paris, de-a lungul istoriei, nu si-au planificat actiunea. Pentru toti a fost un fel de aventura, o incercare care pe care. Concluzia este una singura: sa fim acolo.

Mergem la inspiratie, ne asiguram fondul muzical oferit de Gershwin, Un american la Paris, ne tragem un decor simbol, strada, oricare, si facem ce fac cu mare placere parizienii: se plimba sau stau la filaj, la cafenea, cu scaunul rasucit spre trecatori. Ei, viata de acum incepe! Ne indesam si ne lasam pe scaun si incepem a cugeta, boem. Luam si o gura de romantism, una de vin, salutam zambind aievea un sau o trecatoare…

Ziua 2: Giverny, opera Palais Garnier

Totusi, parca am merge la aer curat in dimineata asta, in loc cu verdeata, in gradini cu flori, de la zambile in sus. Vrem sa se tina minte, sa ne impresionam. Unde daca nu la impresionisti, la Monet impresionistu’, la Giverny? Din gara Vernon, pe mal de Sena, ajungem in graba la casa pictorului Claude Monet. Impresionistul in cauza ne impresioneaza la nivel impresionant! Mobilierul interior de epoca, picturile, podelele din ceramica, stampele japoneze de pe pereti, casa insasi, roz- verde, totul se armonizeaza cu gradina din fata casei. Zambile ca zambile dar cand vezi alaturi lalele stropite cu vopsele de pe paleta pictorului, ai o dilema mare. Nu mai tine figura cu impresionarea, suntem impresionati gata. Iti pui intrebarea daca nu este cumva facatura 3D alaturarea superba pentru orice horticultor, oricat de ageamiu este, de panselute, irisi, bujori, azalea. Iti rupi limba in figuri incercand sa pronunti denumirile latine ale florilor necunoscute. Renuntam si ramanem la stadiul de admiratori. Suntem dusi de mana in alta facatura 3D, Le Jardin d’Eau. Bazinul, podul japonez, salciile, toate buruienile alea colorate, inspira. Dar nuferii albi si roz… O minunatie, mai presus de impresionare. Deja Monet nu mai are aceeasi valoare in ochii nostri. Cu asa decor oricine poate fi mare pictor! Liniste, pace, pauza.

Ne desprindem confuzi. Nu trecem Sena pana nu privim vechea moara si micul Chateau des Tourelles, patru turnulete la pachet. Nu vrem sa parasim locurile, vraja nu s-a risipit. Urcam pana la Chateau de Bizy, nu departe.

Avem nevoie de o pauza inainte de a lua cu asalt viata de seara pariziana. Alegem Opera Garnier. Cata vreme stam sa luam bilete dam delegatie la liber, Lor, in Au Printemps si Galeries Lafayette, a cote. Cu preaviz si vot de blam cu ultim avertisment, refacem echipajul pentru spectacol. Nu regreta nimeni, ne simtim privilegiati, Alesii.

Ziua 3: Fontainbleau, oriunde in Paris

:no translation

Ziua 4: Paris- Beauvais- Cluj

Ne-am simtit bine in singuratatea padurii. Hai sa alegem ceva mai la marginea Parisului. Montparnasse. Alegem turnul Montparnasse pentru o portie de adrenalina. Liftul ne salta cu o viteza de 6 m/s cele 56 etaje, in 38 secunde. Ultimele trei etaje, le urcam pe scari, din perete in perete! Ne-a trebuit si am cautat- o cu lumanarea. Dar pe terasa de sus cine mai este ca noi! 360 de imagini live, la ochiul liber!

Nu suntem neaparat artisti dar ne putem licentia la cafeneaua- restaurant La Coupole. Meritam din plin sa fim aici. Din 1927 pana acum locul a primit multi artisti, multe povesti nemuritoare si sperante s-au depanat. Pana una alta noi dam iama prin bucataria franceza, cu foie gras si sosuri aromate. De maine tinem cura de slabire…

Facem ceva miscare, sa nu tragem la cantar in avion, pana in Le Jardin de Luxembourg. Baia de multime ne prieste, ne invioreaza. Ne luam portia de people watching in varianta frantuzeasca, pe Quai Saint Michele, pe malul Senei. Rememoram, recapitulam. Data viitoare mergem in celalalt cartier, in Marais,  asa, ca acum, la nimereala, la inspiratie. Poate facem o vizita in Bois de Boulogne, cine stie. Nici la Chateau Chantilly n- ar fi rau. Viitorul arata bine la Paris!