Florenţa - Arta şi bijuterii

:no translation

Ziua 1: Cluj/ Bucuresti- Bologna- Florenţa

:no translation

Ziua 2: Florenţa- Uffizi- Pisa

Astrele ne spun ca nici azi nu ne va fi usor la Galeriile Uffizi. Simpla enumerare a numelor intalnite cutremura ferestrele: Botticelli, Verrocchio, Da Vinci, Michelangelo, Raphael, Tizian, Rembrandt, Goya, Rubens. Dam o tura pe Coridorul Vasari pentru Colectia, unicat prin dimensiuni si valoare, de autoportrete de personalitati artistice.

Daca am supravietuit intram in Palazzo Vecchio (sec XIV), minune arhitecturala desavarsita de Come I, burdujita cu saloane, statui, picturi si decoratiuni care mai de care. Salonul celo 500 si terasa Saturn pun capac.

Ne odihnim in Piazza della Signoria, inima istorica a Florentei. Palatele ce strajuiesc piata pun in valoare statuia ecvestra a lui Come, fantana carului lui Neptun. David, putin mai incolo, ne trimite cu gandul la Michelangelo.

Pentru aerisire putem iesi din oras spre alt obiectiv pe care nu ne permitem sa il ratam, turnul din Pisa. O fotografie de sustinere a turnului este obligatorie. Ne intoarcem in Florenţa pentru o odihna in Piazza di Santa Maria Novella, langa gara. Ne putem cinsti cu o portie de ravioli si un pahar de Chianti.

Ziua 3: Florenţa- San Gimignano

In Italia zici ca esti pregatit pentru orice. Cu acest gand pornim spre San Gimignano, un oras- sat medieval. De departe, printre dealurile ba pustii, ba cu vii, apare un manunchi de turnuri, la pachet. Aparut de niciunde, aceasta ingramadire de cladiri promit. Ne frecam palmele fericiti de alegerea facuta. Ce norocosi sunt italienii astia. Dam ocol zidurilor, pe dinafara orasului. Intram pe Porta San Giovanni si incepem sa numaram turnurile vechi de 1000 de ani. Ajungem la 14 si punem in capul listei Torre Grossa. Pentru aducere la zi purcedem spre Piazza del Duomo spre muzeu. Ne informam despre viata sociala a secolului XIV, despre istoria, arhitectura Evului Mediu toscan. Meritam un pranz home made la Trattoria Chiribiri.

Ne intoarcem in Florenţa si pastram tendintele traditionale abordate azi. Pentru asta facem o vizita de curtoazie in Mercato Centrale. Ne-am obisnuit cu bijuterii urbane, cu bijuterii ale artei de orice fel. Aici gasim bijuterii culinare. Sunca si branzeturi in toate combinatiile, condimentate cu ce crezi si ce nu crezi. Ne ploua in gura.

Ziua 4: Florenţa, Pitti

Azi trecem Arno. Ponte Vecchio ne ajuta si nu prea. Adevarate opere de arta create de bijutieri si de designeri, argintate, aurite, diamantate, platinate si tot tacamul, pentru toate partile corpului, dar mai ales pentru Ele, sunt etalate in vitrinele de cristal, pe pod. Cumva, cumva ne putem indrepta spre Palatul Pitti, Luca Pitti, rival nefericit al lui Lorenzo de Medici. Fatada lui Brunelleschi imita edificiile romane. Inauntru ne intampina Galeria Palatini, sala tronului, apartamentele regale, Muzeul argintariei, Muzeul rochiilor, tot atatea motive de desfatare a simturilor. Diversitatea nu oboseste, incanta. Iesim in gradina Boboli, pentru desfatare. Finalizam cu o fotografie langa Fantana oceanului, imprejmuita cu portocali.

Parasim gradina pe langa fortificatia Belvedere. Ramanem pe acelasi mal, privind de sus Florenţa. De la abatia San Miniato del Monte, gazda a lui Carlo Collodi, creatorul lui Pinocchio, coboram in Piazzeta Michelangelo. Stam pe treptele amfiteatrului adhoc. Florenţa se intinde la picioarele noastre. Recunoastem cladirile vizitate, reperele de vaza ale orasului. Soarele se indreapta spre asfintit, defiland prin fata noastra. Suntem patrunsi de romantismul clipei si al locului.

O luam agale pe strazile pietruite, largi cat sa incapa doua scutere. In toate ungherele, ferestrele, usile ni se prezinta apetisante tentatiile culinare, artizanale, de arta, ale Florentei. Intalnim palat dupa palat, expresie a bogatiei si mecenatului florentinilor, sorbim cu nesat vechimea locurilor.

Ziua 5: Florenţa- Bologna

Nu putem sa plecam din Florenţa, de data asta, fara sa aducem un omagiu unor personalitati de renume. Bazilica Santa Croce adaposteste mormintele titanilor Galileo, Michelangelo, Macchiavelli, Dante.

 

Am crezut ca am primit totul. Bologna ne contrazice si in timpul scurt pe care il petrecem aici suntem marcati de piata Maggiore cu palate de jur imprejur, al notarilor, bancherilor, al primariei, del Podesta. Finalizam agale pe via Francesco Rizzoli, spre turnurile Asinelli si Garisenda, vechi de 1000 ani, de 97 si 47 m inaltime, inclinate cu 1.3 m si 3 m. Impresionant.


Ziua 6: Bologna- Cluj/ Bucuresti

Oftam. Ramanem pe ganduri. Harta Florentei a ramas cu multe pete albe. Negresit trebuie sa revenim. Plini de importanta, murmuram: am fost Acolo…