Pasarea Phoenix din Dresda

:no translation

Ziua 1: Cluj- aeroport Berlin- Dresda

:no translation

Ziua 2: Dresda

:no translation

Ziua 3: Meissen

Chiar daca ne trage ata sa terminam turul in Dresda azi plecam la Meissen, pentru un tur de dimineata. Cu un start prin 968, Meissen-ul a fost resedinta regala pentru Casa de Wettin, a fost centrul Saxoniei. Suntem placut impresionati de atmosfera medievala cu care ne intampina. Pana la castel intram la Stadtmuseum Meissen pentru detalii istorice de culise. Rand pe rand, strasse si gasse insiruie case ca din povesti. In Markt admiram Rathaus, mai in varf de deal, dam de catedrala Hochstift Dom. Langa, Albrechtsburg, castel gotic, sec XV, domina Elba, orasul. Gasim aici sarcofage, tablouri, comori sfinte si laice. Ca la casa regilor, ce mai.

Coboram la Porzellan Manufaktur, detinatoarea secretului lui Friederich Bottger, alchimistul ce a ajuns la portelan in dauna aurului. Primul in Europa, portelanul de Meissen este aurul alb, simbol de bogatie si stil. Privim fascinati pregatirea amestecului, turnarea in forme, modelarea, smaltuirea, pictarea acestor obiecte valoroase. Superb, fin. Lasam in vitrine, cu parere de rau, sabiile albastre incrucisate, emblema Meissen-ului.

Ca sa ne inecam supararea ne oprim, la intoarcere in Radebeul, fief de vinarii, pentru o carafa cu vin si de-ale gurii. Nimerim intr- o Weinkeller si astia suntem, cu tot cu carnati cu varza!

Ziua 4: Dresda

:no translation

Ziua 5: Dresda- aeroport Berlin- Cluj

Ne trezim dis de foarte de dimineata. Am visat istorie. Ridicarea Cortinei de Fier, reunificarea Germaniei, accesul facil la Berlin ne- a invitat sa prospectam si acest land al Saxoniei. Degeaba am citit, trebuia sa vedem. Bombardamentul din februarie 1945 a schimbat fata orasului dar nu si istoria. Cum poti sa simti portelanul de Meissen altfel decat pipaindu- l? Cum poti sa simti sentimentul care te cuprinde cand esti cu cheia de la casa in mana si nu mai este casa in fata ta?

Ne scuturam de acest vis urat si ne bucuram ca am facut aceasta alegere, ca am venit si am vazut. Mai trebuie sa venim o data cel putin pentru a privi pe indelete ce am vazut acum. Si pana atunci mai ajung sa reconstituie cladiri de patrimoniu, mai expun din comorile regasite, restaurate. Ce mai tura- vura, o putem lua de la inceput!